Printer Friendly Version Састанак са руководством компаније „Hyundai Engineering“ @ 25 April 2024 04:24 AM

У Сеулу је одржан састанак са руководством корејског гиганта у области грађевинарства и енергетике компаније „Hyundai Engineering“ (део конгломерата „Hyundai Motor Group“). Састанку су присуствовали Хонг Хјон-сунг, генерални директор, Лим Гон-суп, председник и извршни директор за операције, као и њихови сарадници, руководиоци сектора за обновљиву енергију. Са наше стране, састанку су присуствовали Душан Живковић, в.д. генералног директора Електро-привреде Србије (ЕПС), Стојан Вујко, генерални директор компаније „Millenium Team“, Горан Рајшић, оснивач и председник америчке компаније „UGTR Renewables“ и амбасадор Немања Грбић.

Сусрет је реализован како би две стране наставиле разговоре у оквиру актуелног пројекта изградње самобалансираних соларних електрана у нашој земљи.

Отварајући састанак први човек „Hyundai Engineering“ Хонг Хјон-сунг истакао је да овај пројекат представља највећи такве врсте који компанија икада реализује како у Кореји, тако и ван ње, изражавајући велико задовољство том чињеницом. Посебно му је драго да је реч о првом пројекту који компаније реализује у Србији, истичући да се нада да ће то бити само почетак будуће сарадње, па и инвестиција друге врсте у нашу земљу.

Амбасадор Немања Грбић изразио је велико задовољство чињеницом да је управо корејска компанија, уз једну америчку, изабрана за овај важан посао, наглашавајући да је реч о једном од највећих пројеката у области обновљивих извора енергије који се реализује у читавој Европи, који је у потпуности у сагласју са приоритетима Владе Србије који се тичу енергетске транзиције ка зеленим изворима енергије.

Наша страна обавестила је руководство корејске компаније о актуелним развојним пројектима у Србији, посебно у контексту припреме за „EXPO 2027“ у Београду, те упутила позив „Hyundai Engineering“ да се активно укључи у ове пројекте, пре свега посредством трансфера савремене технологије, као и да отвори своје стално представништво у нашој земљи. Разговарано је и о потенцијалима за сарадњу са овом компанијом када је реч о ширем аспекту енергетске сарадње.