Printer Friendly Version Посета амбасадора Грбића провинцији Ђеђу и разговор са гувернером @ 2 April 2024 06:21 AM

У организацији Асоцијације гувернера Р. Кореје (GAROK) и Савета дипломатског кора (CDC), чији је амбасадор Немања Грбић члан и секретар, реализована је студијска посета групе од 26 амбасадора корејском острву Ђеђу, које има статус специјалне самоуправне провинције. Реч је о првој посети овакве врсте које се реализује на основу меморандума о сарадњи коју су GAROK и CDC закључили у мају прошле године, на иницијативу амбасадора Републике Србије.

Програм посете укључио је радни ручак са руководством Развојне корпорације Ђеђуа (JDC), посету највећој фабрици за производњу пијаће воде у Р. Кореји „Samdasoo“, као и вечеру чији је домаћин био гувернер ове провинције O Јонг-хун. Током ручка са JDC, присутни су имали прилику да се упознају са концептом и приоритетима у раду ове државне корпорације, која настоји да од острва Ђеђу створи својеврсно економско, финансијско и туристичко чвориште овог дела Азије.         

Током посете, амбасадор је обавио разговор са гувернером провинције О Јонг-хуном, са којим је разменио мишљења о потенцијалима за сарадњу и размену искустава и знања, посебно у контексту развојних планова и политика наше земље и предстојећег специјализованог ЕXPO у Београду, а који у великој мери подударни са оним на острву Ђеђу (области високих технологија, науке, биотехнологија, медицине, туризма и др). Договорен је наставак контакта, као и одвојена посета амбасадора овој корејској провинцији, како би се даље сагледали потенцијали за евентуалну сарадњу у наведеним, као и другим, областима од обостраног интереса.