Printer Friendly Version Јачање мултилатералне сарадње са Р. Корејом @ 22 February 2024 06:29 AM

Амбасадор Р. Србије у Р. Кореји Немања Грбић се у Министарству иностраних послова Р. Кореје састао са помоћником министра иностраних послова за мултилатералне и глобалне послове амбасадором Квон Ки-хваном, са којим је разговарао о даљем унапређењу сарадње и размени подршки у међународним организацијама.

Честитајући саговорнику избор Р. Кореје у нестално чланство Савета безбедности Уједињених нација у мандату 2024-2025. година, амбасадор Грбић је изразио уверење да ће две земље, у складу са вишедеценијским односима пријатељства и сарадње, наставити плодну сарадњу у Уједињеним нацијама, уважавајући виталне интересе обеју страна.

Указујући на значај који Р. Србија придаје развоју и примени технологије вештачке интелигенције у различитим сегментима, на ком плану се Р. Кореја позиционирала као једна од водећих држава у свету, било је речи и о сарадњи две земље у оквиру Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију (GPAI), те интересу Србије да игра активнију улогу у овој организацији.

Амбасадор Грбић је саговорника обавестио и о организацији специјализоване изложбе EXPO 2027 у Београду, уз очекивање да ће Р. Кореја, као и различити актери из ове земље, активно узети учешће у овом важном међународном догађају, чији је Р. Кореја била домаћин у два наврата до сада.