Printer Friendly Version Састанак амбасадора Грбића са представницима компаније „LG CNS“ @ 20 December 2023 07:01 AM

Aмбасадор Немања Грбић посетио је научно-технолошки парк компаније „LG“ у Сеулу и имао састанак са представницима менаџмента компаније „LG CNS“, Ох Кидом и Ха Теином.

Саговорници су представили наведени научно-технолошки парк, који је највећи комплекс за истраживање и развој у Републици Кореји, са 26 зграда и 20.000 запослених, а посебно су истакли неке од најважнијих пројеката и производа компаније „LG“, који су повезани са вештачком интелигенцијом (AI), роботиком, паметним градовима, логистиком, соларном енергијом, батеријама, биотехнологијама и др. Информисали су о раду компаније „LG CNS“, која је ћерка-фирма „LG Corporation“, основана 1987.

Амбасадор Грбић је изразио задовољство због прилике да посети једну од највећих корејских компанија и снажне импресије њеним научно-технолошким парком, која се етаблирала као глобални лидер не само у сектору електронске индустрије, већ и у бројним другим областима. Указао је да су за Републику Србију приоритетни дигитализација и информационо-комуникационе технологије, с чим у вези остварујемо богату сарадњу са корејском страном (представио је главне пројекте е-Управе, сарадње са Корејским развојним институтом, рад СКИП центара и др). Амбасадор Грбић је обавестио саговорнике о убрзаном расту и развоју ИКТ сектора у Србији, те приоритетима у наредном периоду, попут јачања инфраструктуре суперкомпјутера, те употреби AI у медицини, енергетици и транспорту/мобилности. Пренео је интересовање наше стране за заједничке пројекте са корејским компанијама у области AI.

Саговорници су изразили интерес за сарадњу са Србијом у сектору AI, те спремност да успоставе директан контакт са партнерима у нашој земљи, о чему ће у наредном периоду бити конкретних разговора две стране.