Printer Friendly Version Амбасадор Грбић са председником Асоцијације гувернера Републике Кореје @ 4 December 2023 06:44 AM

Током редовног годишњег састанка Асоцијације гувернера Републике Кореје (ГАРОК) са представницима дипломатског кора акредитованим у Сеулу, амбасадор Немања Грбић имао је прилику да разговара са гувернером провинције Северни Гјонгсанг и председником ГАРОК Ли Ћол-вуом.

Саговорник је изразио захвалност поводом иницијативе потекле од Савета дипломатског кора, трочланог тела које заступа интересе дипломатског кора у Сеулу чији је амбасадор Грбић секретар, да са овом асоцијацијом потпише Меморандум о разумевању у мају ове године. Обострано је изражена нада да је овај документ основа за изградњу чвршћих веза страних дипломатских мисија са провинцијама и градовима у Кореји. Амбасадор Грбић је истакао да се, исто тако, нада јачању сарадње локалних самоуправа Србије и Кореје. Указао је да се наредне године очекује потписивање споразума о сарадњи између Новог Сада и Бусана, као и да очекује да ће пример Београда, који већ има закључен такав споразум са корејском престоницом Сеулом, следити и други градови у Србији, имајући у виду значај сарадње на нивоу локалних самоуправа, у доменима економије, културе, науке, образовања и међуљудске размене.

ГАРОК је асоцијација која окупља градоначелнике осам највећих корејских градова, који имају специјални статус, као и гувернере девет корејских провинција.