Printer Friendly Version Амбасадор Н. Грбић на „World Bio Summit 2023“ са министром здравља Р. Кореје @ 21 November 2023 05:16 AM

Као представник Р. Србије, амбасадор Н. Грбић присуствовао је свечаној церемонији отварања „World Bio Summit 2023“, скупа који се у Сеулу, у заједничкој организацији Владе Р. Кореје и Светске здравствене организације (СЗО), одржао 20. и 21. новембра 2023. године. Учешће на овом важном скупу узели су представници држава, међународних организација и фондација, истраживачких институција, као и дипломатски кор акредитован у Сеулу, а његов главни циљ јесте размена знања, искустава и добрих пракси у областима против-пандемијског деловања, биотехнологија, фармације, јавног здравља и др. 

Током свечане вечере која је уприличена поводом отварања самита, амбасадор Н. Грбић имао је прилику да разговара са корејским министром здравља Ћо Кју-хонгом, коме је пренео заинтересованост Р. Србије за сарадњу са Р. Корејом у области здравства генерално, а посебно у домену развоја, производње и дистрибуције вакцина против заразних области, имајући у виду глобалну лидерску улогу Кореје, као и компанија из ове земље, управо у овим областима. Укратко је упознао саговорника са актуелностима, као и  сарадњом коју су две земље остваривале током пандемије Ковид-19, а која је била својеврстан одраз солидарности и пријатељских веза које између њих постоје. Такође, пренео је да је у Сеулу на програму обуке Глобалног хаба за едукацију у области био-индустрије недавно боравила група наших стручњака са Фармацеутског факултета Универзитета у Београду, Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“, као и Института за примену нуклеарне енергије, што је одраз сарадње две земље у овој важној области.  Министар Ћо је изразио задовољство изнетим информацијама, те изразио наду да ће наредне године Р. Србија имати представника на самиту и на министарском нивоу, што би била прилика за билатерални састанак и наставак разговора о потенцијалима за будућу сарадњу у областима од обостраног интереса.