Printer Friendly Version Корејском универзитету дониране српске народне ношње @ 10 October 2023 08:46 AM

На Ханкук универзитету за стране студије – Катедри за јужнословенске студије одржана је церемонија донације српских народних ношњи, која је реализована кроз заједничку иницијативу Амбасаде, као и нашег држављанина који живи и ради у Републици Кореји Драгољуба Келечевића.

Донација је плод веома добре сарадње и комуникације коју Амбасада има са шефом Катедре проф. Ким Санг-хуном, као и гостујућим предавачем српског језика проф. Душанком Вујовић, а у склопу напора овог универзитета, јединог у Кореји на коме се учи српски језик, да својим студентима приближи различите аспекте наше културе, традиције и обичаја. У оквиру ових напора, на Катедри је недавно основана и играчка секција „Коло“, чији ће чланови у наредном периоду учити српске народне игре, које ће презентовати на студенским фестивалима и другим манифестацијама, носећи новодобијене ношње.

У поздравном говору, шеф Катедре, проф. Ким Санг-хун је изразио уверење да ће дароване ношње допринети расту интересовања међу студентима универзитета за српску традицију, културу и, посебно, народне игре. Амбасадор Грбић је захвалио на организацији манифестације, те истакао да се нада да ће ношње појачати интересовање за Србију међу студентима Ханкук универзитета, као и да ће допринети сталном расту броја оних студената који желе да студирају српски језик. Указао је да ношње представљају важан део традиције и културе нашег народа, на који смо изузетно поносни, те додао да ће Амбасада настојати да у наредном периоду обезбеди часове српске народне игре коло. Наш суграђанин Драгољуб Келечевић, који је учествовао у обезбеђивању средстава за донацију, те организовао транспорт ношњи од Србије до Кореје, изразио је велико задовољство услед реализације овог пројекта, као и наду да је ово само почетак сарадње са Универзитетом на пројектима популаризације српске традиције и културе међу студентима.