Printer Friendly Version Јужнокорејска „СК група” заинтересована за инвестирање у Србији @ 12 September 2023 04:42 AM

Београд/Сеул, 8. септембар 2023.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Сеулу, након потписивања Меморандума о разумевању са представницима јужнокорејског конгломерата „СК група”, да је Србија спремна да доведе технолошки напредне, капитално интензивне инвестиције и да је њена шанса у томе што тај конгломерат нема биотехнолошки центар у Европи.

Брнабић је оценила да је потписивање поменутог меморандума изузетно добра вест, и указала на то да наша земља има веома добре референце и да је спремна за капитално интензивне инвестиције.

Потписали смо Меморандум о разумевању, надам се да ту нећемо пропустити прилику и да ћемо бити европски биотехнолошки центар за Јужну Кореју. Када вам дође други највећи корејски конгломерат, онда је лако довести све остале. То је наш непосредни циљ, објаснила је премијерка.

Овај документ се односи на могућу инвестицију дела конгломерата који се бави биотехнологијама у Србији, навела је она.

Брнабић је напоменула да не жели да подиже очекивања, али и изразила наду да ћемо до краја ове године доћи до финалног уговора.

Имаћемо прву огромну капитално интензивну инвестицију у Србији. У другој половини септембра представници компаније шаљу делегацију у Србију на даље преговоре. Надам се да ћемо као резултат посете имати прву велику инвестицију, а за њом и наредне, истакла је премијерка.

Она је подсетила на то да су у последњих пет-шест година у Србију улагале компаније попут НЦР-а и Мајкрософта, да Србија има истраживачко развојни центар и да се ту, захваљујући талентованим и креативним људима, развијају нови производи и технологије.

Према њеним речима, од када је корејска Агенција за промоцију трговинских инвестиција 2015. године отворила канцеларију у Београду, трговинска сарадња наших земаља знатно је узнапредовала.

Брнабић је напоменула да смо за 10 година скоро 50 пута увећали обим робне размене. Извоз у Републику Кореју повећан је више од 100 пута – са 2,1 милион на 214 милиона долара, док је робна размена износила 585 милиона у 2022. години, прецизирала је премијерка.

Према њеној оцени, то је и даље изузетно ниско ако погледамо потенцијале за сарадњу, због чега је амбиција наше земље да у наредне две-три године оствари робну размену од милијарду долара, а потом и много више.

Председница Владе је навела да политика Србије подразумева да се ресурси не извозе, већ је циљ довести партнере, а извозити готов производ.

Постоји много политичких и економских паралела између Републике Кореје и Србије, због чега ће се српска страна трудити да још много научи, а знање се најбоље стиче када су партнери присутни у вашој земљи, закључила је Брнабић.

Извор: Влада Републике Србије