Printer Friendly Version Могућности за сарадњу са Републиком Корејом на плану позоришне уметности @ 31 August 2023 04:55 AM

Амбасадор Републике Србије у Републици Кореји Немања Грбић састао се у Центру за културу и уметност града Инћона са руководством ове институције, директором центра Ли Гванг-ђеом, као и директором градског позоришта Инћона Ли Ву-ћоном.

Непосредни повод за посету овој институцији, била је чињеница да ће на репертоару градског позоришта у Инћону, у периоду од 1-3. септембра ове године, бити представа „Путујуће позориште Шопаловић“, српског књижевника и академика Љубомира Симовића.

Саговорници су представили Центар за културу и уметност, као и позориште, те истакли да је поменута представа први пут изведена на сцени овог позоришта још 1998. године, након чега се нашла на репертоару и 2010. године. Уметнички директор театра Ли Сунг-јол истакао је да је реч о епохалном делу, које на веома сликовит и прозаичан начин приказује улогу уметности у доба рата, те је као такво блиско и корејском сентименту.

Заједнички је констатовано да између две земље, још увек, нема довољно културне размене, што укључује и позоришну уметност, што је произвело идеју о могућности повезивања неког од државних или градских позоришта у Србији за позориштем града Инћон.

Позориште у Инћону основано је 1990. године, а данас представља једно од најпризнатијих и најеминентнијих установа позоришне уметности у земљи.