Printer Friendly Version Састанак амбасадора Грбића са извршним директором и потпредседником корејске ЕКСИМ банке @ 27 June 2023 09:03 AM

Амбасадор Републике Србије у Републици Кореји Немања Грбић састао се у седишту корејске ЕКСИМ банке са извршним директором и потпредседником ове финансијске институције Ким Те-суом, као и директорком Одељења за међународне односе Ђо Ђонг-воном.

Састанак је послужио као прилика да се размотре модалитети потенцијалне сарадње када је реч о даљем развоју сектора информационо-комуникационих технологија у нашој земљи, са посебним фокусом на примену вештачке интелигенције у доменима економије, образовања, здравства, саобраћаја, енергетике итд.

Ким Те-су је кратко представио банку указавши да је реч о најважнијој државној финансијској институцији која је задужена за финансирање корејског извоза, али и инвестиционог наступа у иностранству, те да се може сматрати једним од стубова економског развоја земље, од свог оснивања 1976. године. Банка финансира извозне аранжмане, велике пројекте које корејске компаније реализују у иностранству, као и трговинске аранжмане, на тај начин поспешујући економску сарадњу Кореје са земљама широм света.

Саговорник је нагласио да у банци постоји интересовање за сарадњу са Србијом, посебно имајући у виду позитивна искуства досадашњег ангажмана у нашој земљи.

Амбасадор Грбић је захвалио на гостопримству, те истакао да Кореја несумњиво представља једног од шампиона на глобалном плану у поменутим технологијама, те да би трансфер знања и конкретних решења од стране корејских компанија, у синергији са домаћим компанијама, могло да буде добитна комбинација за обе стране.