Printer Friendly Version Учешће делегације Републике Србије на политичком састанку на високом нивоу Иницијативе за безбедност против пролиферације („Proliferation Security Initiative - PSI“) @ 16 June 2023 04:51 AM

На корејском острву Ђеђу, у периоду од 30. маја до 2. јуна одржан је политички састанак на високом нивоу Иницијативе за безбедност против пролиферације (PSI). Делегацију Републике Србије на предметном састанку предводила је помоћник министра спољних послова за безбедносну политику амбасадор Дијана Иванчић, а члан делегације био је амбасадор Републике Србије у Републици Кореји Немања Грбић.

Састанак је одржан у контексту обележавања 20. годишњице ове иницијативе, чији је Република Србија учесник, а учешће је узело 68 делегација држава које су део ове иницијативе. Скуп је послужио као прилика да се размене мишљења и искуства у вези са темом непролиферације, као и да се дефинишу приоритети за наредни период и утврди политички правац иницијативе за период од наредних пет година.

Помоћник министра амбасадор Дијана Иванчић је у свом излагању истакла да Република Србија остаје чврсто посвећена учешћу у иницијативи, те да подржава имплементацију свих међународних аката који регулишу ову област, укључујући NPT, BTWC, CWC, ATT и др. Такође, подвукла је напредак који је остварен на плану унапређења националне легислативе у датој области, истичући најважнија усвојена правна акта са тим у вези.

На крају састанка, усвојена је Заједничка изјава, коју су сачинили копредседавајући, а која је одобрена од стране свих учесника као резултат скупа.