Printer Friendly Version Састанак амбасадора са председником Корејске развојне банке @ 15 May 2023 02:54 AM

Амбасадор Н. Грбић имао је састанак са председником Корејске развојне банке (КДБ) Канг Сок-хуном у седишту ове државе институције у Сеулу.

Председник Канг представио је КДБ као једину развојну банку Р. Кореје, у стопроцентном власништву државе. Истакао је да је банка основана пре скоро 70 година, 1954. године, те да је током претходних деценија играла незамењиву улогу у економском развоју земље и тако значајно допринела стварању онога што се назива „чудо на реци Хан“. Саговорник је веома похвално говорио о постигнутим економским резултатима у Р. Србији у претходном периоду, посебно у домену макроекономских кретања. Интересовао се за процес европских интеграција земље, као и за пројекције у погледу економских кретања у наредном периоду и за обим корејских инвестиција у нашој земљи.

Амб. Н. Грбић је захвалио саговорнику на представљању КДБ, као и на похвалама упућеним руководству Р. Србије када је реч о економским приликама у земљи. Информисао га је о актуелностима на политичком и економском плану, као и у вези са обимом корејских инвестиција у Р. Србији. Указао је да управо економска сарадња представља окосницу укупне билатералне сарадње, као и да сатрао да постоји значајан простор да се она ојача, како када је реч о привлачењу нових инвестиција, тако и када се ради о трговинској размени. Амб. Грбић је посебно истакао да Влада Р. Србије посебну пажњу придаје економији заснованој на иновацијама, представљајући укратко наше приоритете везане за вештачку интелигенцију, зелену транзицију, аутономан транспорт, као и биотехнологије.