Printer Friendly Version УЧЕШЋЕ АМБАСАДОРА ГРБИЋА НА „СВЕТСКОМ БИО САМИТУ“ (WORLD BIO SUMMIT) @ 28 October 2022 08:50 AM

У организацији Министарства здравља Републике Кореје и Светске здравствене организације (СЗО), у Сеулу је 25. и 26. октобра одржан „Светски био самит“, скуп на високом нивоу фокусиран на теме биомедицине и посебно на проиводњу и дистрибуцију вакцина.

Тема скупа била је „Будућност вакцине и биоздравља“, а свечаном отварању самита присуствовао је амбасадор Немања Грбић, док је током једног од панела била емитована видео-порука државног секретара у Министартсву здравља Републике Србије Вицка Ференца.

Самит, који је свечаним обраћањем отворио председник Републике Кореје Јун Сок-јол, био је прилика да се размотре најактуелније и најважније теме везане за производњу и дистрибуцију вакцина, као и важни трендови у домену биомедицине, уз размену мишљења и искустава релеватних актера у поменутим областима.

Неки од уважених учесника „Светског биосамита“ били су Тедрос Гебрејесус, генерални директор СЗО, председник Нигерије Мухамаду Бухари, Фам Мин Чин, премијер Вијетнама, Бан Ки-мун, бивши генерални секретар Уједињених нација, Ричард Хечет, председник Коалиције за иновације у домену припремљености за епидемије (СЕРI), Џером Ким, генерални директор Међународног института за вакцине (IVI), Сет Беркли, председник Алијансе за вакцине (GAVI) и многи други. Поред најзначајнијих актера када је реч о представницима владиног сектора и међународних организација, скупу су присуствовали и лидери највећих светских компанија у области фармацеутике и биомедицине.