Printer Friendly Version САСТАНАК АМБАСАДОРА НЕМАЊЕ ГРБИЋА СА ПРЕДСЕДНИКОМ КОРЕЈСКЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ УВОЗНИКА (KOIMA) И ПРЕДСЕДНИЦИМА КОРЕЈСКИХ КОМПАНИЈА @ 14 October 2022 01:49 AM

Амбасадор Н. Грбић посетио је 12. октобра 2022. седиште Корејске асоцијације увозника (KOIMA) и имао састанак са председником KOIMA Ким Бјонг-гваном и председницима корејских компанија, заинтересованих за увоз производа из Р. Србије.

Корејска асоцијација увозника је приватна кровна организација, основана 1970. године, која окупља корејске увознике, а данас има око 8.500 чланова, који укључују широк дијапазон компанија, великог, средњег и малог обима, из свих области увоза.

Амбасадор Грбић је саговорнике упознао са обимом и структуром трговинске размене између Р. Србије и Р. Кореје, као и нашим настојањима да се у наредним годинама трговински биланс (са тренутних око 500 милиона УСД) удвостручи, превасходно растом извоза производа из Србије на корејско тржиште. Посебно је истакао извозни потенцијал квалитетних пољопривредних производа, хране и пића (житарице, замрзнуто воће, мед, месо, алкохолна пића и др), те указао да код корејских потрошача треба побудити интересовање за производима из Србије, кроз заједничке напоре.

Ким Бјонг-гван је позвао српске извознике да учествују на Сајму увозних производа („Korea Import Fair“), који се сваке године организује у Сеулу, и представе корејским увозницима и дистрибутерима своје производе, за које је оценио да имају пуно потенцијала за успех на корејском тржишту.

Амбасадор Грбић је упутио позив делегацији KOIMA, на челу са председником Кимом, да у наредном периоду посети Р. Србији и лично се увери у квалитет српских производа. Као добар термин за посету Србији, сугерисао је мај 2023. године, у време одржавања 90. Сајма пољопривреде у Новом Саду (20-26. мај 2023). Председник Ким је захвалио на упућеном позиву и изразио интересовање за посету нашој земљи.

Након уводног састанка амбасадора Н. Грбића са председником KOIMA, уследио је састанак на коме су размењене идеје о потенцијалима за конкретну привредну сарадњу са председницима компанија – чланицама Асоцијације, заинтересованих за сарадњу са Србијом: „NEPS E&C Engineering & Consulting“, „Kawaifriends“ и „Eyetech Korea Co. Ltd“, у вези са чим ће бити настављена комуникација.