Printer Friendly Version АМБАСАДОР ГРБИЋ СА ЧЕЛНИЦИМА У ОБЛАСТИ ФИЛМСКЕ УМЕТНОСТИ У РЕПУБЛИЦИ КОРЕЈИ @ 6 May 2022 07:52 AM

У склопу континуираних иницијатива Амбасаде за успостављање сарадње између Р. Србије и Р. Кореје у области филмске уметности, амбасадор Грбић је 4. маја посетио седиште Корејског савета за филм (Korean Film Council - KOFIC) и Корејске академије филмских уметности (Korean Academy of Film Arts - KAFA) у Бусану.

Председник KOFIC Парк Кијонг је представио KOFIC као централну државну институцију за област филмске уметности у Р. Кореји, која ужива широку подршку корејске Владе и Министарства културе, под чијом је јурисдикцијом.

Амбасадор Грбић је истакао да је циљ његове посете Бусану успостављање контаката и разматрање потенцијала за сарадњу у области филмске уметности са Р. Корејом, имајући у виду чињеницу да српски филм није заступљен у овој земљи већ скоро 20 година, као и да је управо у наведеном периоду корејска кинематографија постигла вртоглави успех и сада представља једну од најприсутнијих у свету. У том смислу је нагласио да је Р. Србија, као земља која баштини филмску традицију која траје више од једног века, веома заинтересована за сарадњу са корејском страном у овој области, као и за учешће српских филмова на међународним филмским фестивалима у Р. Кореји, укључујући и Међународни филмски фестивал у Бусану, као највећи у Азији. Пренео је интересовање Филмског центра Србије (ФЦС) за успостављање директне сарадње са KOFIC, као партнерском институцијом из Р. Кореје.

Парк Кијонг је изразио спремност за успостављање сарадње са ФЦС. Обострано је оцењено да је добра прилика за разговоре две стране предстојећи Међуанродни филмски фестивал у Кану.

Приликом посете амбасадора Грбића KAFA, одржан је састанак са извршним директором Ђо Гуншиком, као и обилазак просторија KAFA, која располаже импресивним техничким и студијским капацитетима.

Саговорник је представио KAFA, елитну школу за образовање корејских режисера и продуцената, која пружа и могућност обуке за стране студенте. Саговорници су изразили спремност и за успостављање сарадње са Србијом, укључујући и могућност размене посета режисера и продуцената две земље, што је у обостраном интересу.

Амбасадор Грбић је представио Факултет драмских уметности у Београду, као престижну институцију са дугом историјом у школовању глумаца, режисера и осталих уметника у области филмске уметности, те оценио да постоје значајни потенцијали за успостављање сарадње између ФДУ и KAFA, са чиме се корејска страна сложила.

Представници KAFA су изразили интересовање за учешће корејских филмова на међународном филмском фестивалу ФЕСТ у Београду, као и за учешће младих српских режисера на Међународном филмском фестивалу у Бусану.