Printer Friendly Version ПОСЕТА АМБАСАДОРА Н. ГРБИЋА РАТНОМ МЕМОРИЈАЛУ КОРЕЈЕ @ 21 April 2022 04:27 AM

Амбасадор Н. Грбић посетио је 21. априла о.г. Ратни меморијал Кореје (The War Memorial of Korea - WMoK) и имао састанак са председником WMoK Ли Санг-чулом (LEE Sang Chul).

WmoK ужива високи престиж у корејској јавности и представља војну историју Кореје, а поред збирке од око 13.000 предмета, на 20.000 квадратних метара, располаже и великом изложбом на отвореном.

Председник Ли Санг-чул је истакао да су историјска дешавања на Корејском полуострву створила предуслове за оснивање WMoK као војног меморијала и музеја, са циљем очувања културе сећања на прошле сукобе, како би се спречили нови ратови и постигла мирна реунификација Корејског полуострва.

Обострано је оцењено да постоје бројне сличности између Р. Србије и Р. Кореје, попут геополитичког положаја између великих сила, константне борбе кроз историју за очување идентитета и независности и сл, те да треба испитати могућности сарадње WMoK са партнерском институцијом у Р. Србији. Амбасадор Грбић је, у том смислу, представио историјат Војног музеја у Београду, који располаже богатом збирком репрезентативног историјског наслеђа у области војне историје, којом се Србија поноси.

Председник WmoK је, такође, упутио позив амбасадору Грбићу да, у оквиру обележавања „Недеље Уједињених нација“ у октобру о.г. одржи предавање корејским студентима и средњошколцима о Р. Србији, што је са наше стране радо прихваћено.