Printer Friendly Version ПОСЕТА АМБАСАДОРА Н. ГРБИЋА НАЦИОНАЛНОМ АРХИВУ КОРЕЈЕ @ 20 April 2022 06:42 AM

Амбасадор Н. Грбић и саветник М. Кузмановић посетили су 19. априла о.г. Национални архив Кореје (National Archives of Korea - NAK) и имали састанак са председником NAK Чои Ђе-ијем (CHOI Jae-Hee), те обишли репозиторијум NAK у Сонгнаму, у близини Сеула.

Председник NAK је представио делатност и организацију Националног архива Кореје и репозиторијума у Сонгнаму, али и оних у Бусани, Деђону и Сеђонгу. Истакао је да су наведени архивски центри задужени за рестаурацију и чување историјских записа и докумената Р. Кореје, међу којима и највреднијих националних историјских блага, попут Анала Ћосон династије, уврштених у Унесков регистар „Сећање света“.

У склопу међународне сарадње, председник Чои је посебно истакао активности Унесковог центра 2. категорије – Међународног центра документарног наслеђа (International Centre for Documentary Heritage - ICDH), чије је седиште у Р. Кореји.

Обавестио је да NAK нарочито сарађује са сродним институцијама у области архивистике из земаља и територија азијског региона, али је истакао спремност и за сарадњу са другим земљама, укључујући и са Р. Србијом. У том смислу је указао да је NAK 2017. године потписао МоР са Архивом Србије, након чега је уследила размена и сарадња. Обострано је оцењено да треба настојати да се комуникација између NAK и Архива Србије у наредном периоду оживи и конкретизује, на добробит обе стране.

Амбасадор Н. Грбић је захвалио саговорнику на изнетим информацијама и пренео да смо упознати са капацитетима и експертизом Р. Кореје када је у питању дигитализација, како јавне управе, тако и архивске грађе, али да би било опортуно идентификивати и друге области сарадње два национална архива. Укратко је упознао саговорника са стањем архивске грађе у Србији и њеним великим страдањем током светских ратова, те најновијим напорима да се она очува кроз процесе рестаурације и дигитализације.

Амбасадор Грбић је саговорника информисао и о сарадњи коју Р. Србија остварује са Унеском, посебно када је у питању очување њене културне и верске баштине на Косову и Метохији, истичући да је важна и конструктивна улога наше земље у Унеску потврђена и чињеницом да Р. Србија тренутно веома успешно председава ИС Унеска. Подсетио је да Р. Србија има три уписа у Унесков регистар „Сећање света“ - Мирослављево јеванђеље, архиву Н. Тесле и телеграм објаве рата Аустроугарске Краљевини Србији.

Председник NAK је након састанка уприличио и обилазак самог репозиторијума, а домаћини су представили процесе и технике рестаурације, очувања и дигитализације историјских записа (старих писаних докумената, фотографија, видео-записа итд) и представили део архивске грађе која се чува у архивској институцији у Сонгнаму.