Printer Friendly Version САРАДЊА СА Р. КОРЕЈОМ У ОКВИРУ „KNOWLEDGE SHARING PROGRAM“ @ 14 April 2022 05:32 AM

Амбасаду су 13. априла о.г. посетили представници Корејског развојног института (Korea Development Institute - KDI) и компаније Samsung SDS (Samsung Data Systems), како би представили реализоване и планиране пројекте са Р. Србијом у оквиру тзв. „Knowledge Sharing Program“ (KSP), који финансира корејска Влада.

Саговорници су представили актуелни пројекат (децембар 2021-август 2022) „Cloud-based Smart City in the Republic of Serbia“, који се спроводи у општинама Бечеј, Шид и Петровац на Млави и пренели утиске након посете Р. Србији у марту о.г, реализоване како би спровели истраживања наведених локација и представили наредне фазе у пројекту „паметних градова“ у наведеним општинама.

Представници KDI су представили и друге пројекте сарадње у периоду од 2018. до данас, са партнерским институцијама у Р. Србији - Канцеларијом за ИТ и е-Управу Владе РС, Министарством финансија (Пореском управом) и МДУЛС. Такође су најавили наредни пројекат (септембар 2022. – август 2023) са Пореском управом МФ РС, а који се тиче јачања капацитета у области управљања подацима.

Амбасадор Н. Грбић је захвалио саговорницима на детаљним информацијама о току наведеног KSP, наглашавајући да наша страна веома цени помоћ и експертизу Р. Кореје, у виду преноса технологије и знања, у области спровођења пројеката „паметних градова у Р. Србији“, као и других KSP пројеката. Сагласио се да постоји пуно простора за проширивање овог концепта и на друге средине у Р. Србији.