Printer Friendly Version ПОСЕТА АМБАСАДОРА Н. ГРБИЋА ХАНКУК УНИВЕРЗИТЕТУ ЗА СТРАНЕ СТУДИЈЕ @ 8 April 2022 07:23 AM

Амбасадор Н. Грбић и саветник М. Кузмановић посетили су 7. априла о.г. Глобални кампус Ханкук иниверзитета за стране студије (Hankuk University of Foreign Studies - HUFS) и имали састанак са замеником ректора HUFS Канг Ки-хуном и шефом Катедре за српски проф. Ким Ћол-мином, како би испитали могућности за даље унапређење међууниверзитетске сарадње између Р. Србије и Р. Кореје, те додатне промоције учења српског језика на Универзитету.

Заменик ректора Канг Ки-хун је пожелео добродошлицу амбасадору Н. Грбићу и  представио HUFS, који важи за један од најбољих универзитета у области страних студија у свету (према званичној ранг листи, на трећем месту у свету у овој области). HUFS је једини универзитет на коме се учи српски језик у Р. Кореји, а Катедра је основана још 1989. године. На HUFS се изучава 45 језика, а овај универзитет има потписане споразуме о сарадњи са универзитетима из 98 земаља. Обострано је изражено задовољство због чињенице да годишње око 30 студената упише студије српског језика, а да 20-28 студената дипломира сваке године. Указао је да је избијање пандемије донекле успорило размену HUFS са универзитетима у Србији, имајући у виду да један број корејских студената није могао да путује у Србију на стручно усавршавање (од осам семестара студија, уобичајена пракса је да се један проведе на усавршавању у Србији).

Амбасадор Н. Грбић је истакао да ће и наша страна настојати да код младих Корејаца побуди веће интересовање за Србију, нашу културу и језик, у чему студенти HUFS могу одиграти значајну улогу.

Саговорници су се сагласили да су студије српског језика у Р. Кореји у спрези са јачањем економске сарадње између две земље и присуства корејских компанија у Р. Србији.

Током посете HUFS, амбасадор Н. Грбић и М. Кузмановић су обишли и корејске студенте српског језика, на 1. и 4. години студија, те присуствовали часу српског језика. Студенти су показали интересовање за Р. Србију и српски језик, а амбасадор Н. Грбић одржао је краћи говор и позвао их да, по завршетку актуелног испитног рока, посете Амбасаду, те да се активно укључе у промоцију Србије у Кореји.