Printer Friendly Version САСТАНАК АМБАСАДОРА Н. ГРБИЋА СА ПРЕДСЕДНИКОМ КОРЕЈСКЕ АГЕНЦИЈЕ ЗА ПРОМОЦИЈУ ТРГОВИНЕ И ИНВЕСТИЦИЈА (KOTRA) ЈУ ЂОНГ ЈОЛОМ @ 4 April 2022 07:32 AM

Амбасадор Н. Грбић и саветник М. Кузмановић посетили су 1. априла о.г. седиште KOTRA у Сеулу и састали се са председником и извршним директором KOTRA Ју Ђонг Јолом.

Председник KOTRA је честитао амбасадору Н. Грбићу на именовању и изразио уверење да ће се односи између Р. Србије и Р. Кореје у наредном периоду додатно развијати.

Амбасадор Н. Грбић је захвалио саговорнику на пријему и истакао значај који ова агенција има за свеукупан развој односа Р. Србије и Р. Кореје, посебно на плану економске и нарочито инвестиционе сарадње. Оценио је да је канцеларија KOTRA у Београду, од свог отварања 2015. године, изразито активна и ангажована на промовисању Р. Србије код корејских компанија као веома повољне дестинације за пласман инвестиција. Посебно је захвалио на помоћи и координацији KOTRA канцеларије у Београду у погледу реализације набавке и транспорта медицинске опреме, коју је Србија купила од Кореје у јеку пандемије 2020. године, када је било изузетно тешко доћи до неопходне опреме и средстава ове врсте на глобалном тржишту. Саговорници су се сложили да је ово био изузетно добар пример заједничке сарадње на високом нивоу између две земље, у веома тешким и изазовним временима.

Амбасадор Грбић је захвалио на помоћи коју KOTRA пружа српским компанијама за учешће на сајмовима у Р. Кореји. Истичући да је Р. Србија у 2021. била земља са највећим обимом директних страних инвестиција у Југоисточној Европи, услед чињенице да располаже значајним капацитетима у области ИТ, богатом традицијом у области аутомобилске индустрије, квалитетном и образованом радном снагом, те високим процентом становништва који говори енглески језик, указао је да је Р. Србија, осим отварања производних погона, најповољнија дестинација за корејске компаније и за отварање центара за истраживање и развој. Нагласио је да је сада право време да корејске компаније у већој мери инвестирају у Србију.

Председник Ју је изразио задовољство због јачања партнерства у економској сфери са Р. Србијом и пренео да је само у последње три године трговинска размена између две земље доживела раст већи од два пута, а да расте и присуство корејских компанија у Србији. Истакао је да ће KOTRA наставити да охрабрује корејске компаније да инвестирају у Р. Србију, те оценио да је замах интересовања корејских компанија делимично успорен избијањем пандемије, али да ће KOTRA наставити са промоцијом потенцијала српског тржишта. Истакао је да је упознат са учешћем корејских ИТ компанија у пројектима у Србији, као и о партнерству Р. Кореје са Владом Р. Србије у пројектима дигитализације и е-Управе.

Разговарано је и о начинима даљег увећања спољнотрговинске размене између две земље.