Printer Friendly Version ПОСЕТА ЖЕНСКОМ УНИВЕРЗИТЕТУ САНГШИН У СЕУЛУ @ 21 March 2022 04:41 AM

Амбасадор Н. Грбић и саветник М. Кузмановић посетили су 18. марта 2022. Женски универзитет Сангшин у Сеулу (Sungshin Women's University - SWU) и имали састанак са ректором и особљем Канцеларије за међународну сарадњу Универзитета, како би испитали могућности за унапређење просветне и међууниверзитетске сарадње између Р. Србије и Р. Кореје.

Председница универзитета гђа Јанг Бо Кјунг представила је SWU, који је модеран универзитет са 13 факултета, које похађа око 11.000 студената. Последњих година, SWU посебну пажњу поклања међународној сарадњи па тако Универзитет тренутно похађа 261 страних студената из 52 земље. Такође, SWU више од 500 својих студената сваке године пошаље на усавршавање на партнерске универзитете у иностранству.

Амбасадор Н. Грбић је захвалио председници Јанг на представљеним информацијама и истакао да постоји велики потенцијал за унапређење сарадње у области образовања са Р. Корејом, посебно када је у питању сарадња између универзитета две земље. Представио је, такође, систем високог образовања у Србији и указао на могућности за давање стипендија страним студентима, наглашавајући да бисмо волели да видимо више корејских студената у Србији и више српских студената у Кореји.

Обострано је истакнуто интересовање за успостављање конкретне сарадње између SWU и универзитета у Србији, укључујући размену стипендија и успостављање института за корејске студије при универзитетима у Србији (попут „Сеџонг Института“). 

По завршетку срдачног разговора, председница Јанг је упутила позив амбасадору Н. Грбићу да одржи специјално предавање студентима SWU о Србији, што је са наше стране радо прихваћено.