Printer Friendly Version СРБИЈА – ОДЛИЧНА ДЕСТИНАЦИЈА ЗА ОСНИВАЊЕ РАЗВОЈНИХ ЦЕНТАРА У ОБЛАСТИ ИТ @ 28 February 2022 04:36 AM

Корејски веб-портал „The Guru“ објавио је 27. фебруара ове године веома афирмативан чланак о потенцијалима Р. Србије у области ИКТ, посебно у делу који се односи на могућности за отварање истраживачких и развојних центара страних компанија у овој области. Текст је објављен под насловом „Србија, најбољи центар за истраживање и развој у области ИКТ...глобалне компаније долазе“, а његов аутор је новинар портала Хонг Сеонг-хван.

Аутор чланка наводи да Србија све више привлачи пажњу као регионални хаб и мотор развоја у области ИКТ у источној Европи, захваљујући одличној радној снази. Истиче се да неке од највећих глобалнх ИТ компанија отварају своје R&D центре у Србији, а међу њима аутор издваја „Microsoft“, „Intel“, „Dell“, „Adobe“, „Google“, „HP“, „SAP“, „Intel“, „Asus“, „Huawei“ и „Ubisoft“. Констатује се да удео ИКТ сектора у укупном БДП Србије константно расте и износи податак да је учешће сегмента ИКТ у БДП порасло са 5,3% у 2015. на 6,8% у 2021. години. Такође се истиче да се извоз софтвера више него удвостручио за четири године, са 590 милиона евра у 2016. години, на 1,37 милијарди евра у 2020. години, као и да у Србији тренутно послује укупно 2.800 ИТ компанија, које запошљавају око 35.000 људи.

Позитивно се коментарише, на темељу података које је доставила канцеларија корејске агенције КОТРА у Београду, и инжењерска база која постоји у нашој земљи, те констатује да Србија има квалитетне универзитете на којима се образује одличан кадар за област ИКТ. Такође, помиње се успешна пракса спровођења пројеката у области дуалног образовања, пре свега са земљама немачког говорног подручја, Немачком, Аустријом и Швајцарском.