Printer Friendly Version СЕЛАКОВИЋ: ДОБРИ И ПРИЈАТЕЉСКИ ОДНОСИ СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ КОРЕЈЕ @ 12 March 2021 01:52 PM

Београд, 12. март 2021. године

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас са амбасадором Републике Кореје у Србији Че Хјонг-ћаном.

Министар Селаковић са задовољством је констатовао да су односи две земље добри и пријатељски и да их последњих година карактерише интензивирање политичког дијалога на високом нивоу, уз унапређење укупне, посебно економске сарадње.

Шеф српске дипломатије изразио је наду да ће се ускоро створити услови и реализовати посете на највишем нивоу. Амбасадор је министру Селаковићу уручио позив министра спољних послова Републике Кореје Чанга Уи-Јонга да посети ову земљу до краја године.

Селаковић је поручио да је сарадња два министарства спољних послова важна за јачање укупне сарадње, те је у том смислу оценио као веома значајно очување континуитета редовних политичких консултација.

Говорећи о економској сарадњи, Селаковић је подвукао да је Србија посебно заинтересована за њено јачање, као и за даљи долазак корејских инвеститора у Србију. Нагласио је да постоје значајни потенцијали за повећање извоза прехрамбених и пољопривредних производа из Србије у Кореју.

Такође, разговарано је и о даљем развоју сарадње у области информационих технологија, али и културе, просвете и туризма.

Селаковић је подвукао да две земље остварују добру сарадњу у међународним форумима и изразио уверење у наставак таквих односа и међусобне размене подршки у међународним организацијама и институцијама.

Шеф српске дипломатије посебно је захвалио Републици Кореји на помоћи током пандемије, као и на донацији од 2.000 квалитетних корејских маски, које му је амбасадор Че данас уручио. Министар је истакао да је сваки гест размене помоћи у овим изазовним временима симбол пријатељства између наших држава.