Printer Friendly Version ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ У ОБЛАСТИ Е-УПРАВЕ СА РЕПУБЛИКОМ КОРЕЈОМ @ 24 March 2016 03:06 AM

      Потпредседница Владе Републике Србије и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички потписала је 16. марта са корејским министром унутрашњих послова Хонг Јун-шиком Меморандум о разумевању и сарадњи у области еУправе који предвиђа размену добре праксе две земље.

       К.Удовички је подвукла да ће сарадња са Корејом бити од великог значаја за Србију, посебно имајући у виду то што су корејску еУправу УН три пута заредом ставиле на прво место ранг листе у тој области. Меморандум предвиђа и спровођење заједничке студије, подршку у развоју еУправе и у креирању и примени законских решења и успостављање комитета за сарадњу, чији ће задатак бити да се обезбеди спровођење активности из Меморандума. Сличне меморандуме Кореја већ има са 37 земаља у свету, међу којима су УК, Немачка, Кина, Бугарска, Италија, Румунија, Молдавија, Пољска.  

      Корејски МУП Хонг Јун-шик је истакао да је Република Кореја спремна да са Србијом подели тзв. know how у овој области и пренео спремност корејских компанија да учествују у пројектима еУправе у Србији. Презентације о примени еУправе у Републици Кореји одржали су представници корејске пореске и царинске службе.

      Меморандум предвиђа и спровођење заједничке студије, подршку у развоју еУправе и у креирању и примени законских решења и успостављање комитета за сарадњу у овој области, чији ће задатак бити да се обезбеди спровођење активности из Меморандума.

       Током боравка у Кореји ППВ К.Удовички са делегацијом је посетила и више државних институција: Градску управу Сеула, где је присуствовала презентацији једног од најмодернијих система управљања саобраћајем (TOPIS); Корејски институт за развој (Korea Development Institute - KDI), где су јој у разговору са председником института Ђун-Кјунг Кимом пренета корејска искуства убрзаног индустријског и технолошког развоја; Корејску националну компанију за штампање и ковање новца, израду пасоша и личних карата (KOMSCO) и Националну компјутерску и информациону агенцију (National Computing & Information Agency NCIA), која представља центар свих података корејске еУправе. У обе институције нашој делегацији су одржане презентације најновијих корејских достигнућа у овој области.    

      Потпредседница владе је током боравка у Републици Кореји, учествовала и на конференцији Светске банке и Агенције за национално информационо друштво Републике Кореје о решењима за велике базе података и дала интервју за корејски дневни лист The Korea Herald.